2009. május 10., vasárnap

05.10


hogyan szakít egy magyar vitéz? kivont kardal, büszkén, szálfaegyenesen, természetesen. és hogyan szakít egy zenebuzi? nem fogod elhinni, de görnyedt háttal, laptop előtt, kilós fülhallgatóval zenéket pakolgat. ezzel töltötte eme kis buzi is ezt a napot; húsz szám, meg ami mögötte van. dühös, kicsit keserű szakítós izé lett ez, olyan, amilyen volt az amiről szól; aztán a végére persze átmegy búsulós, visszavágyósba, a kurvaéletbe, hogy mindig így megy ez.

a versek ákos a hét parancsszó című lemezéről vannak, amivel az a baj, hogy idegesít, hogy ákos modoros, viszont a versei tetszenek, mit ad isten. kaszás attila meg pláne, így aztán kettő egy. érdekes egyébként, hogy a szív, seb, ész-t mennyire meg tudtam szeretni, mint kötetet, a lemezeit meg mennyire nem.

itt figyel a lamb egy-e, ami nem csak a címe miatt az első, hanem mert ez még egy konkrét szerelmes szám; érdekes, én mindig valami nagyon kiborulós, depresszív valaminek gondoltam ezt a dalt, de jellemző, hogy a szövegére alig figyeltem. már beválogattam, amikor utána néztem hogy mit is énekel a lou, és láss csodát, ez mondanivaló ügyileg egy pozitív szám.

aztán itt a bugge wesseltoft te majd azt mondod-ja, amire azért is büszke vagyok, mert mind over midi értelmezésben hallgatod, amit úgyse tudnál megszerezni, nekem se sikerült. but i say, mondja sidsel, és közben finoman lüktet az alap; mint a szíved, amikor a másik azt mondja, that's it, over.

a bent nem hiszem el hogy vége-ben az a poén, hogy tulajdonképpen táncolni kell rá; ugrálsz körbe a szobádban, és senki se látja, ahogy rángatózol az utolsó két perc hegedűire. ez a változat csak egy ep-n jelent meg, és szerintem veri az eredetit.

a mark rae nélküled most-jára pedig egyenesen bulizni kell; seggrázós, fejrázós, ereszd el a hajam, amire meg kell őrülni, természetesen nélküle, ezt is meg kell tanulni, ugye.

a wendy rene nevetés után jön a sírás-át a fallal szembenben (sic!) hallhattad, ha. ha meg nem, nevetés után úgyis jön ami sír. annó ugye azt voltam képes írni a tavalyi (08, segítek) évre, hogy ilyen lesz az év; igaz is volt, csúszott is, ilyen lesz ez is. elképesztően jó ez a szám, így gondolhatta a wu tang clan is, mert tearz címmel lenyúlták, annak az instrumentális alapját meg én nyúltam le az elejére.

amy winehouse a szerelem egy vesztes játék-ának a címe már önmagában is igaz, hát még ha az igazság és lélek nyomja alá a zenei alapot. kedvenc amynkat nem szabad borházba küldeni (muhaha), de ezt a számot kénytelen vagyok még én is szeretni. love is a losing hand; emiatt kezet fognék vele.

dinah washington sírj nekem egy folyót-jában még mindig az igazság és a lélek dolgozik. egyik kedvenc sírós számom volt ez mindig is, hát még most, így. a szemfüles beblogozók már találkozhattak vele, hiszen a verve remixed 4-et bátorkodtam már tönkretenni itt.

red snapper kép rólad-jára szintúgy lehet légibőgőzni, mint ahogy már nemolyan régen emlegetett a cassandra lemezre. micsoda alap ez kéremszépen, szinte látom magam előtt a háromtagú bandát, ahogy zúzzák, elől a lányka, te meg iszol, és vele üvöltöd, hogy you say, you say, something wrooooong with me!

sharleen sipteri te hagytál leesni (annyira nincs kedvem szépen fordítani, meg minek is)-jének a ritmusa a legjobb, természetesen, ólomkatonák masíroznak a kályhákba, táncosnőjük után. egyébként az albuma elég gyengécske, (hiába van ott is a truth & soul) a texas jobb volt.

the unbending trees szívnagyobbodása az egyik legjobb magyar szám tavalyról, jellemző módon csak ez az egy van a lemezükön, pedig mennyivel többet érne az egész album, ha több ilyen lenne. kicsit modoros, kicsit tomvécces, de köszönöm szépen, nekem összement tőle.

enigma én szeretlek, én megöllek-je a legrégebbi darab itten, ez a zenebuzi még egész kicsi volt, amikor azt szótárazta hogy 'ne játsz azokkal, akik szeretnek, mert látni fogod az arcot, aki azt mondja: szeretlek, de meg foglak ölni!' voálá, a kicsi zenebuzi mit tudta még mi vár rá. akkoriban ez rock számnak számított neki, most már inkább a lounge, ugye.

apollo 440 fájdalom minden nyelven-je billy hangjával az egyik legmegbízhatóbb szívszakítós izé, még úgy is, ha ez esetben majd a felére összevagdostam. úszó hajókat tessék rá elképzelni, rajta mindazok, akiket szeretni teccik: a vége felé kitárt karokkal bele is lehet futni a vízbe ugye, úszni meg majd megtanulunk közben.

lhasa a nevemben-jének a szövege elsősorban, (i need you now!) de ezt a nőt tessék megnézni, eszméletelen, ha angolul, ha franciául, ha portugálul. a living road legjobb száma ez, ha valaki engem kérdez, de miért is tenné; világ zene, világ meg zene, én már a szigeten kiakadtam tőle.

ampop a piacra készült-je műanyag féleképpen szól, elég szarul sajnos, ezen a kikszen ez a legrosszabb minőségű szám, de annyi baj legyen. szintén az ismerős arcok (nem, nem a hülye zenekar) illeszthetik hallójáratuk szemére eme felvételt, hiszen már ódákat zengtem róla akkor. most meg annyit, hogy ez a remiksz, ez basszus, olyan, mint amikor egyensúlyozol a síneken, és közben, hátul a határnál már látod a vonat fényeit.

ágnes vanilla miért hagytál el hogyha kívánsz-al az egyik legjobb attila kérdést dolgozza fel, és, állam esett a szőrősszívű kritikus ölembe, nem is rosszul. én továbbra se szeretem ezt a szőkeséget, de az összes sapkámat emelgetem a józsef lemeze előtt; ennél nagyobb közhely, ráadásul popénekesnőtől, és még jól is jön ki belőle, sőt!

m83 messze / viszlát-járól azt mondják az okosok, hogy a házibuli zenéjére havaz; ez a zenebuzi szerint meg moroder legend of babel-jére, de ő ugyanúgy nem tudja megmagyarázni hogy miért, mint az okosok, hagyjuk is. könnyfakasztóan szép és édes, mint egy szív alakúra hajlított marcipánrúd; én azért dafke szeretem, sőt.

unkle annak ellenére-je az egyik legjobb unkle szám, bár engem még mindig nem kérdeznek. kiadták reduxálva is, ahol csak a cselló, de ebben külön szeretem klárk keserű, magad elé nézős hangját. rengeteg helyzetben teszteltem ezt a számot, a legjobban országút szélén este, csillagokat nézve működik. és persze a szöveg, ugye. basszus, én sokáig úgy értettem, hogy a végén azt énekli, hogy no one need you, közben meg you know, i need you. végülis, majdnem ugyanaz. az meg külön, hogy se föl, se le.

halász judit nehéz okosan szeretni-jét a játszóházba hallottam először, amikor a szülinapkon mi más szólhatott volna, mint a boldog szülinapot. akkor még a rozi miatt, de megakadtam a torta kiosztásban, valahogy iszonyatosan abszurd volt a helyzet, hogy mi a fenét keres ez itt, meg ezen a lemezen, meg egyáltalán, miről beszél mindenki kedvenc nagymamája? ahhoz képest a pöttömök énekelték ezt is, én meg mehettem ki bőgni a wcbe. arról nem is beszélve hogy ennél egyszerűbben bajosan lehetne megfogalmazni azt, amiről ez az egész kurva kix szól.

bonnie prince billy babylon rendszer meg a nélküled-jében ugye nem csak az a vicc, hogy bob marley-t hozza össze a without you-val, de az is, ahogy a végén ő is kiereszti a hangját, ahogy kell. mond el a gyerekeknek az igazat, mondja az elején, natessék, figyeljetek gyerekek. később egyébként ugyanez a herceg feldolgozta susannával ugyanezt, de az már valami borzalmas. tábortűz, nyár este, döngő szúnyogok.

katona klári hellója a bónusz. a számok között, amik persze, nem túl fontosak. az ott meg a te utcád. és másképp vártalak. és hogy vannak jó szavak. azok se túl fontosak. tényleg minden menekül. és egyszer, azt hiszem velem tudtalak. persze, most már minden fontosabb.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

en se figyeltem a one szövégre. láss csodát most igen. és milyen vidám. gondoltad volna? mert én sose. de tényleg, nekem a van annyira nem tetszik, de azért jó. van jobb a what soundon is. azért meghallgatom a mixed :) ejnye.

breathin.
&out

sohasemvolt írta...

én meg épp azt az egy sort értettem az unkle számból elsőre és akkor az nekem elég is volt. hiba.

Névtelen írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
zsof írta...

a halászjuditon kicsit megütköztem,de buszonülős ablakonkibámulósra sikerült, ami nálam pirospont, nemcsak mert sokat ülök és bámulok.
Dinah még ottzeng a fülemben...

zsof írta...

valahova elhanytam a mar letoltott mixedet, a rapidshare meg nem engedi hogy letoltsem most, pedig a jeges szivemnek most igazan szuksege lenne ra...