2009. május 15., péntek

nagy a baj

vincze (czvel, mert a beszédhibásoknak már úgyis mindegy) szokta volt mondani, csocsó (beszédhibásoknak asztali-foci) közben, mikor is a kis buzi (továbbiakban kábé) már a hetedik gólt engedi be (a tíz labdából), és ő se lőtt még be egy bepasszt (kipasszt csak a kábé tud, olyankor néznek is az ellenek, dühösen) sem, hogy 'nagy a baj', ilyen kis pókerpofával, vagányul, mint a vadnyugati pisztolyhősök.

kábé erre gondol, míg ül a vonaton, orgonák simogatják az ablakot, fót után pipacsmező, ezt se látta eddig, hol élt. hol élt, hol nem élt, most a kettő között félúton, le kéne szállni, fót után, pipacsmezőn elaludni, mint dorotty, se varázsló, se jóboszorkány, kenzeszig nem lehet a vonaton lógni, pedig máshol jobb, mint otthon, mert nagy a baj.

kábé szíve tele van szarva, de nem is ez a baj. kábé nem tudja mi a baj, csak kb; valahol, ott belül, persze, meg kívül is, orvoshoz kéne menni, de egyedül nem mer, fogni kell a kezét, mint a kisgyerekeknek. kábé azt magyarázza hogy tényleg az egzisztenciával lehet a baj (a nagy), csakhogy nem holmi autómotor-ház-munka szentháromság között, hanem inkább a magával mit kezdeni nem tudással. azt magyarázza, félig ivott kávék, és diplomaták között a bambiban, hogy bárha zenélne, most zenélne nagyon; bárha lenne fizikus, most dobálna (gravitáció!) nagyon; bárha lenne akárki, most csinálna akármit, de így, senkin, nagy a baj.

kábé szaros kis tragédiáit magyarázza dávidnak, aki rámutat arra, hogy bizony ez várható volt. aki a cunami közben fekszik a parton, ne csodálkozzon, ha vizes lesz, mondaná frappánsan a dávid, de a dávid nem mond ilyeneket, ez a kábé szokása; a dávid hallgat, mert az meg nem a kábé szokása. később kábé már egy büdös szót nem szól szaros kis tragédiáiról jánosnak (aki elnyerte kábé elől a hülye nevek díját; mi az engimapanda a gumipitypanghoz képest?) ellenben mattot kap tőle, csúnyán. kábé tölti az idejét, kávéba be, pohárba ki, kábé nem nagyon akar egyedül lenni, kábé nem tud aludni, és gyakran könny szökik a szemébe.

kábé analizálja magát, és diagnosztizál; kábé nagyon ért az ilyenekhez, kb annyira, mint bármi máshoz. máshoz se, csak önmagához. kábé arra a majd' nóbel díjas következtetésre jut, hogy ő bizony szánalmas mostanában. kábénak ebben annyira igaza van, hogy nem is mondja másnak, csak a tükörnek; azok a tükörök a vonat wckben! kábé azt magyarázza, talán másnak, talán magának, hogy az ezzel a baj, hogy most az egész világ tükör; mint a csodák palotájában (és nem a skodákéban, pedig kábénak mostanában tetszenek a szóviccek, legyetek hozzá türelmesek, majd kinövi) a terem, ahova bemész, és akárhova nézel, magadat látod, így-úgy torzítva.

ilyen most kábé szerint a világ; ennek a szemében túl nagy, annak túl kevés, itt hízott, ott összement, torz kábék forognak körülötte, amerre néz. tükrök a nők, tükrök az idegenek, tükrök a folyók, és tükrök a zenék, tükrök még a tükrök is; kábé hiába trükköz, tükröződik minden tükörben. s kábé sehogy nem talál vissza oda, ahonnan tetszelegve nézegethette magát a sok felületbe'; kábé épp undorodik magától, s így, kb olyan is, amilyennek érzi magát; szánalmas. kábé definiál, s kérdez; hogyan tovább?

s kábéban közben összedől a világ. hiába igazgatja magát, a gallérját, kis kockás magyarázatát, alibijét, ideológiáját. elhajlanak az orgonák, gyárak, vasúti kaptafák, s a kalauznál még mindig április van; kábé a szokott vágányon döcög hazafelé. de nem fogja a rudat, kapja a gólokat, nagy a baj; s a pipacsmezők se tartanak örökké. kábé hazaér, eszik, csendesedik, és laptopot szerel; megy tönkre, mint körülötte minden, mondhatná, míg odakint sikolyokat sikoltozik a tévében a sikoly. de nagy a baj, s más a baj. kábé nem tudja mi hol van; hiába a rend a szobában. hol a rettenetes lelkiereje? hol a híres humora? hol a harcz (czvel, mert a beszédhibásoknak már, ahogy tudjuk, mindegy)edzett élettapasztalata? és hogyan tovább?

a vinczével szokott lenni, hogy hiába nagy öreg csocsósok, van, hogy kis mitugrász sörivósok jönnek, kihívnak, és aztán hét olyan gólt lőnek, hogy a kábé és a vincze csak néznek össze. ilyenkor jön a kipassz hátulról, és előről a bepassz; vagy a tíz null, és mászni kell, bár olyan még nem volt. legalább hét gól van, állapítja meg kábé, meg azt is, hogy vennie kell egy billentyűzetet; nyerni már kipattanóval se lehet. vincze mondaná hogy nagy a baj, de itt nincs a vince, de még a vincze se.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Tegnap álmodtam. Egészestéset,hosszút, jót. Csak nem értettem. Sem a szereplőket, sem a helyszínt...
Gondoltam, megnézem mi hír itt. A szereplőnél. Na, a pipacsmező pl. stimmel...